Tészta
- 50 dkg finom liszt átszitálva
- 10 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 1,5 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 2 tk. só (vagy ízlés szerint)
- 1 db kis tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)
A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt
A tetejére:
1 tojássárgája
Trappista sajt
Magvak
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt. A lisztet
átszitáljuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, sót majd
az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy,
de ne ragacsos tésztát kapjunk. Szép simára összegyúrjuk. A tésztát nem kell pihentetni/keleszteni,
rögtön nyújthatjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük
vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. Letakarva
pihentetjük 25-30 percig.
Ezután kettévágjuk középen, enyhén lisztezett
felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (Kb. 30x40 cm-es), hogy olyan
4-5 mm vastag legyen. Majd szeleteljük fel a téglalapot 7-8 egyforma
háromszögre. A háromszögeket feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. A
kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejét lekenjük tojássárgával,
meghintjük reszelt sajttal és magvakkal. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20
perc alatt arany barnára sütjük.
Jó étvágyat!! :)
Ui: Kis szendvicsnek elkészítve is nagyszerű.. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése