2020. április 2., csütörtök

Házi kenyér ( Hagymás cipó) 👀👌💗💣💥

Hozzávalók:
Tésztához:

500 g liszt
260 ml víz (langyos)
1 tasak porélesztő (7 g)
40 g vaj
1 tk. cukor
1 ek. só

Kenéshez:
1 db tojás
2 ek. tej




Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk,hozzá adjuk a cukrot, a sót, és az élesztőt. Hozzá adjuk a langyos vizet összekavarjuk , majd a lágy vajat is. Ezeket jól összedolgozzuk. (Jó sokáig....) Hogy, szép sima kidolgozott tésztát kapjunk. (Persze lehet géppel is, az egyszerűbb.. 😀)
Pihentessük a  tésztát 30 percig, majd gyúrjuk át újra. Az átgyúrás után formázzuk. Formázást követően sütőpapírral kibélelt tepsibe (lehet sütőforma is) helyezzük  és éles késsel bevagdossuk, majd újra hagyjuk pihenni 50 percet. Kenjük le a felvert tojás és tej keverékével és előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt.
Várjuk meg még kihűl, hogy szeletelhessük!
Jó étvágyat! 😀


Tipp:

A tésztát megfelezhetjük. Az egyik felébe teszünk 4-6 ek. pirított hagymát, ezzel jól átgyúrjuk, hagyjuk pihenni és szintén a formázást követően sütőpapírral kibélelt tepsibe (lehet sütőforma is) helyezzük  és éles késsel bevagdossuk, majd újra hagyjuk pihenni 50 percet. Kenjük le a felvert tojás és tej keverékével és előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése