2013. december 6., péntek

Kenyérlángos avagy Töki pompos vagy Langalló..:D


A téllel együtt jár néhány szokás is . Ilyenkor jön ez az ideje a disznótoroknak és a karácsonyi vásári forgatagoknak. Ekkor mindenki tesz-vesz és jó kis forraltbor vagy pálinka mellé jól esik egy kis "nasi"..  A környezetemben ezen a héten igen csak sok volt a disznótor..
A hét közepe felé kinn voltam  a barátaimmal forraltborozni a  főtéren és ott jött számomra az ihlet. Egy kis utána nézést követően el is készítettem a szombati disznókodásra a kenyérlángos. (Igaz, hogy kemencében még igazibb lett volna, de szerintem így is elég jól sikerült). 
Hozzávalók:
  • 40-50 dkg liszt ( több-kevesebb, lényeg h ne ragadjon a kezünkhöz) 
  • 1 élesztő
  • 1 kanál cukor
  • 2 dl tej 
  • 1 kanál só
  • 1dl olaj
  • Feltét:
  • 1 pohár tejföl
  • Húsos szalonna / Császár szalonna / Bacon
  • 2-3 fej lilahagyma
  • sajt

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatom, majd beleteszem az olajat, sót és a lisztet. Ezekből lágy tésztát gyúrunk. A tésztát 30 percig hagyjuk pihenni. Addig feldarabolom a többi hozzávalót. A megkelt tésztát kinyújtom és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. Ezt vastagon megkenem tejföllel és ráhalmozom a szalonnát és a lilahagymát. Zárásként megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon ropogósra sütöm 20-30 perc alatt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése